سرمقاله ام برای روزنامه فرهیختگان روز دوشنبه سوم اسفندماه 1394.
فعالان اقتصــــادی و سرمایهگذاران آماده فعالیت در ایران با دقت نظارهگر فرآیند انتخابات و نتایج آن هستند. در یک جامعه و اقتصاد در حال گذار هر مرحله و هر فصل در تحولات جامعه از اهمیت خاص خود برخوردار است. این اهمیت به واسطه مجموعه پیامدها و آثاریاست که این رویدادها دارند. انتخابات پیش رو نیز از این قاعده مستثنی نیست. همانطور که انتخابات ریاستجمهوری گذشته نشان داد، حتی اگر رقابتی بودن انتخابات مطابق نظر همه فعالان سیاسی نباشد، حضور مردم و سلامت فرآیند برگزاری انتخابات باعث مشروعیت نتیجه آن میشود؛ مشروعیتی که افزایش توانایی دولت و فعالان اقتصادی در مذاکره و مبادله تجاری با جهانیان را در پی خواهد داشت.
اگر انتخابات ریاستجمهوری باعث مشروعیت دولت و افزایش تواناییاش در مذاکره برای رسیدن به برجام و اجرایی کردن آن شده است، انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز نشان خواهد داد که فضای اقتصادی کشور آماده مشارکت در اقتصاد جهانی هست یا خیر. هرچند بسیاری از رایدهندگان و نامزدهای انتخاباتی معمولا روی اهدافی محلی تمرکز میکنند که برای حوزه انتخاباتی ایشان مهم است، با کاهش درآمدهای نفتی دیگر بودجههایی که این اهداف منطقهای را ممکن میکردند، وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر رانتی وجود ندارد که نامزدهای انتخاباتی بتوانند وعده افزایش سهم حوزه انتخابیه خود را از آن بدهند. درنتیجه برنامهها و وعدههای محلی نمایندگان بدون تغییر در سیاستگذاری کلان در اقتصاد کشور ممکن نخواهد بود.
در شرایطی که اشتغالزایی و ایجاد منابع درآمدی برای تحقق برنامههای توسعه در شهرستانهای مختلف و حوزههای انتخاباتی از نگرانیهای اکثریت نامزدهای نمایندگی خواهد بود، باید پرسید که ایشان از چه راهحلهایی برای تسهیل ایجاد اشتغال و افزایش درآمدهای محلی استفاده خواهند کرد؟ کاهش درآمدهای نفتی برای حوزههای ایشان به این معناست که دیگر سرمایه مورد نیاز از خزانه عمومی قابل تامین نیست. اینجاست که میتوان گفت در تاریخ توسعه کشور یک فرصت طلایی برای همگرایی نمایندگان حوزههای مختلف برای سیاستگذاری اقتصادی کشور در ابعاد مختلف و صنایع گوناگون با انگیزههای محلی و منطقهای بهوجود آمده است.
این همگرایی از دید سرمایهگذاران احتمالی داخلی و خارجی پنهان نیست. اگر نامزدهای انتخاباتی و نمایندگان برگزیدهشده در جریان فرآیند انتخاباتی نشان بدهند که این لحظه تاریخی و الزامات آن را درک کردهاند و با اتخاذ سیاستهای لازم و تصویب قوانین ضروری روند فعالیتهای اقتصادی را در سراسر کشور تسهیل کنند، دوره جدیدی در جذب سرمایهگذاری در اقتصاد کشور آغاز میشود. در غیبت درآمدهای نفتی، مناطق مختلف کشور به تواناییها و منابع اقتصادی خود متکی خواهند بود تا حیات اقتصادی خود را حفظ و فرآیند توسعه را تثبیت کنند. بهعنوان نمونه جاذبههای توریستی در کشور منحصر به یک حوزه انتخاباتی نیست. آیا نمایندگانی که از سراسر کشور در تهران جمع خواهند شد، توسعه این صنعت درآمدآفرین و اشتغالزا را در اولویت قرار میدهند؟ از سوی دیگر شفافیت فعالیتهای بانکی و اصلاح نظام اعتباری باعث تسهیل اعطای وامهای بانکی در سراسر کشور خواهد شد. اقتصادهای محلی حوزههای مختلف انتخاباتی متکی به خردهبنگاهها و بنگاههای کوچک اقتصادی خانوادگی هستند و چنین اصلاحاتی باعث شکوفایی اقتصادی در شهرستانهای مختلف کشور میشود.
چنانچه انتخابات پیش رو مجلسی را بهوجود بیاورد که نمایندگانش متوجه اهمیت سیاستگذاری اقتصادی باشند، آنگاه این انتخابات گام بزرگی در تثبیت موقعیت اقتصادی کشور و تضمین رشد اقتصادی کشور خواهد بود. این نمایندگان با تصویب قوانین لازم و مکفی به سرمایهگذاران داخلی و خارجی این اطمینان را خواهند داد که امنیت سرمایه و حوزه فعالیتشان تامین خواهد شد و نام خود را در تاریخ توسعه اقتصادی کشور ماندگار خواهند کرد.
نظر شما در مورد این نوشته چیست؟