بازهم درباره نقدی کردن یارانه ها

گویا دوستان اصرار دارند که باز چند کلمه ای در اینباره صحبت کنیم. آقای عباسی مدام در حال کامنت گذاشتن است، که هیچی خوب نباشد این طرح عالیست و خلاصه انقلابی. و من نوعی هم که کمکی اقتصاد خوانده ام نباید توی دل مردم را خالی کنم. اولا جناب عباسی عزیز اون حسابداری و مهندسیست که دو دو تا می شود چهار تا. اولین چیزی که در اقتصاد یاد می گیری اینه که دو دوتا یک موقعی می شود پنج تا یک موقعی می شود سه تا و از بد شانسی یک موقع می شود منفی یک! این رو بهش می گویند فرایند تصادفی. 75 میلیون آحاد ملت ایران که یکجور رفتار نمی کنند!  75 میلیون جور مختلف رفتار می کنند. حالا من اقتصاددان خیلی زرنگ باشم و دانا می توانم متوسط آثار این رفتار را حدس بزنم و نه جزئیاتش را! تازه این متوسط هم معلوم نیست که خودش اتفاق بیفتد، چون معمولاا با مقداری تغییر، واریانس، اتفاق می افتد. اون واریانس پدر درآور هم تا بحال بیشتر از یک دولت را کشته است.  و دل اقتصاددانانی زیادی را شکسته.

حالا فرمایش شما متین! یارانه تولید شیر را لغو کنیم، قیمتش می آید بالا تقاضایش که مصنوعی زیاد بوده است کم می شود و مردم بجاش تقاضاشون برای سایر کالاها بالا می رود. کارخانه شیر ضرر می دهد، جاش کارخانه خامه می زنیم. ولی برادرم آخر کجای این مملکت یک کارخانه یکساله زده شده است! دوم یک کارخانه نخواهد بود و چندین ده کارخانه خواهد بود. حالا اگر شما فکر نمی کنی ورشکستگی چندین کارخانه هیچ بحرانی ایجاد نمی کند و  کارگرهایش خوشحال و راضی می روند خانه تا کارخانه های خامه سازی باز شوند، ببخشید می گم ولی یا خیلی خوشخیالی برادر یا کارگر نبوده ای.

تمام بحث این است! که همه نتایج و ابعاد این طرح شناخته شده نیست و می تواند تبعاتی داشته باشد که آنها را پیش بینی نکرده اید  و برای آنها آمادگی ندارید.  ابعاد این طرح و تبعات آنرا دست کم نگیرید این طرح فقط راجع به شیر و خامه نیست، بلکه درباره همه کالاهاست!  حالا فرض کن بجای کارخانه شیر، تولیدکنندگان چندین و چند محصول دیگر هم دچار مشکل بشوند. و کارخانه هایشان دچار زیاندهی شوند. دیگر این یک مساله خرد نیست و دیگر بحث خامه سازی زدن نیست. بلکه بحث کلان خواهد بود و موضوع اقتصاد کشور!  حالا چقدر وقت لازم است تا تبعات آن پایان یابد؟ فقط یکسال؟ اگر هنوز فکر می کنید فقط یکسال باید گفت ساده اندیشید. هزینه این تبعات را مردم و تولید کنندگان خواهند پرداخت. تبعاتی که امروز می توان از آنها جلوگیری کرد و مانع پرداخت هزینه ها شد.

در آخر گفته اید توی دل مردم را خالی نکنیم. راستش اقتصاددانهای کار درست، که من یکی از آنها نیستم، وظیفه شان هدایت کشتی نیست، بلکه دیده بانیست. حالا شما بالای دکل تایتانیک وایساده ای و داری می بینی که کوه یخی دارد بهت نزدیک می شود، آیا از دکل پائین می آی و آرام و آهسته می روی ناخدا را پیدا می کنی که دارد در رستوران درجه اول با مسافران قهوه می خورد و در گوشش آرام می گویی: «ببخشید قربان یک کوه یخی 20 درجه به راست در فاصله 2500 متری!»  یا زنگ خطر را آنقدر محکم به صدا در می آوری که فکر کنند صور اسرافیل است؟ بحث این است که من نمی توانم بیایم برای مردم تصمیم بگیرم که خوب است هزینه بدهند یا نه، خودشان باید تصمیم بگیرند. نه من یا شمای نوعی! و در ضمن چرا هزینه بدهند وقتی با برنامه ریزی می توان از این تبعات جلوگیری کرد و با تنظیم جزئیات و مرحله ای کردن آن می توان کاری کرد که این طرح را یک موفقیت و پیروزی ملی دانست؟ راستش من از طرح نمی ترسم از ساده اندیشی دوستانی مانند شماست که زهره ام می ترکد. بخدا تبعات را دستکم می گیرید و خودتان با زدن خامه سازی دلخوش کرده اید!

9 دیدگاه برای «بازهم درباره نقدی کردن یارانه ها»

مال خودتان را بیفزایید

  1. سلام.خیلی ممنون که مفصل جواب دادی.آقا چرا دلخور می شی اگه نخوای اصلا هیچ دیگه در مورد این نقدی کردن یارانه ها نمی گم.فقط چند تا نکته رو که به ذهنم میرسه رو میگم:
    1-به نظرم اگه پای پول وسط باشه یه کارخونه یه ساله که نه یه شبه تاسیس میشه .اگرم الان میبینی بعضی کارخانه ها تاسیس شون زیاد طول میکشه واسه اینه که پای پول وسط وبعضی از شرکت های پیمانکار تا می تونن می خان دولت رو تیغ بزنن (در مورد کارخانه های دولتی)
    2- ببخشید دارم اینو میگم ولی فکر میکنم شما دارید سفسطه میکنید به خاطر اینکه چون من سر این موضوع که میتونه این طرح مرحله ای اجرا بشه یا نه بحثی ندارم بحث من سر اینه که این طرح اونجور که شما میگید نمی تونه تورم زا باشه من سر این موضوع بحث نمیکنم که تبعات این طرح چی میتونه باشه بحث من اینه که اگه این طرح اونجوری که مد نظر دولت اجرا شه تورم ایجاد نمیکنه(حداکثر یکی دو درصد)
    3-ثانیا شما فکر می کنید که شکل مصرف مردم یک شبه تغییر می کنه وما نمی تونیم خودمون رو با این تغییرات یک شبه هماهنگ کنیم در حالیکه شکل مصرف مردم هم به تدریج تغییر میکنه من که هر روز صبحانه شیر می خورم یه دفعه شیر رو کنار نمی زارم که خامه بخورم تغییر عادات مردم هم مدتی طول میکشه که تا اون موقع کارخونه ها ساخته شدن مردمم چیزی شون نمیشه چون پولشون رو نقدی گرفتن
    4-این که با این کار چه مشکلی واسه کارگر پیش میاد رو شما نباید به فکرش باشید شما باید راه کار صحیح اقتصادی رو ارائه بدید این جمله فریدمن رو نمی دونم کجا دیدم که گفته بود اینکه اقتصاد دانها از اقتصاد آزاد حمایت میکنن واسه این نیست که می خوان از یک عده سرمایه دار حمایت کنن بلکه واسه اینه که می خوان کسایی که می تونن پیشرفت کنن ولی نکردن بتونن پیشرفت کنن.برادر من اگه اقتصاد رو با اخلاقیات قاطی کنیم وارد یه دایره بسته می شیم که هیچ جور نمیشه از اون خارج شد. این همون کاریه که امثال فرشاد مومنی و احمد توکلی ها میکنن و در ظاهر دلسوز قشر کارگر ومحروم هستن ولی در باطن بزرگترین ضربه های کارشون به این قشر می خوره(مثل طرح تثبیت قیمت ها)
    5- درست حدس زدی من خیلی به این طرح خوشبینم(طرح دولت نه طرح دست کاری شده در مجلس)هیچ وقتم کارگر نبودم اما دوروبرم کارگر زیاد دیدم که تا آخر عمرشون کارگر موندن
    6- من تا چند وقت پیش اصلا فکر نمی کردم اقتصاد دو دوتا چهار تا باشه ولی حالا فکرمی کنم یه جورایی اقتصادم علمه ومیشه روش حساب کرد ولی شاید به این خاطره که تازه یه چیزایی فهمیدم فکر میکنم خبریه شاید

  2. عباسی جان
    در مورد تورم اینجور نشه که دوباره ملت داد بزنند:
    تورم یه درصد. دو درصد . نه 53 درصد!!

  3. یک. اگر پای پول وسط باشد درست ولی ريال از کجا می آید؟
    دو. موافقت کنیم که موافق نیستیم دولت این طرح را بدون تزریق بیشتر پول به جامعه نمی تواند اجرا کند!
    سه. ربط رو نگرفتم، پولی که باهاش نشود چیزی خرید، بدرد می خورد؟
    چهار. من نباید به فکر مشکل کارگر باشم؟؟؟ چشم من به فکر اقتصاد و یا همین حرف فریدمن، ولی فریدمن نگفته اول با حواس پرتی مردم را دقمرگ کنید! من به مومنی و توکلی کاری ندارم، من دارم می گم بخدا اقتصاد بازار آزاد به معنی ولنگ و بازی در سیاستگزاری نیست!
    پنج. من بدبینم.
    شش. ببین تا بحال شیر یا خط کرده ای؟ علم اقتصاد بعنوان یک علم می گوید هم حساب حوادث شیر را داشته باش و هم خط را! چون یکیشان اتفاق می افتد. حالا شما می خوای فکر کنی حتما شیر می شود، موفق باشی. ولی سیاستگزار باید خط را هم در نظر بگیرد.

  4. سلام.نمی خواستم دیگه این بحث رو ادامه بدم ولی نشد و وسوسه شدم این چند تا حرف رو بزنم:
    1-تو کشور ما ریال دست مردم کم نیست اما چون تولید صرفه اقتصادی نداره تو دلال بازی وارده شده نمونه اش هم برادر خودم که دامپروریش رو تعطیل کرد
    2-فقط کافی موافقت کنیم که دولت این طرح رو اجرا کنه بدون کمک به صنایع
    3-وقتی که تورم ایجاد نشه با پول خیلی چیزا میشه خرید(در ضمن نگفتید چرا این طرح تورم زا است وقتی دولت به صنایع کمک نکنه ؟)
    4-حالا کی گفت اقتصاد بازار ولنگ بازی در سیاستگزاری هست. اگه ولنگ بازی بود پس این اقتصاد دان های طرفدار بازار به چه درد می خوردن؟
    5-من خوشبینم
    6-وقتی من میدونم به احتمال 99درصد شیر میاد حیف نیست خودم رو با اون یه درصد خط الاف کنم

  5. عباسی! اگر یک روز یک جایی یک مدل اقتصادی دیدی که می گفت یک چیزی 99 درصد احتمال وقوع دارد یا آن مدل چاخان و اشتباه است یا آن چیز (معولا اتفاق بد) اتفاق افتاده است و سازنده مدل نمی دانسته است.

  6. 1_به احتمال 99 درصد عباسی عزیز از طرح تحول اقتصادی دولت اطلاعات جزئی و کافی ندارد.
    2_به احتمال 53 درصد وقتی تولید صرفه اقتصادی ندارد به این معناست که قیمت نهاده ها بالاو سطح مصرف پایین است.افزایش تولید نیاز به تحریک تقاضا و کاهش هزینه نهاده ها را دارد نه برعکس.
    3_به احتمال 2 درصد دولت عباسی گرامی به لزوم تامین سرمایه گذاری خارجی به عنوان فاکتور اصلی موثر در افزایش تولید توجه کافی دارد.
    4_به احتمال یک درصد خوشبینی عباسی عزیز منشائ تحلیلی و اماری دارد و در نتیجه به احتمال 99 درصد منشائ روانشناختی دارد.
    5_مسئله اصلی همان 53 درصد است.

  7. و نکته ششم: عباسی جان اگر سکه را 99 بار که هیچ 99999 بار هم انداخته باشس. فارغ از هر اماری شانس اینکه دفعه بعد شیر بیاید 50 درصد است . آنهم به شرط تقارن و سلامت _عدم سوگیری _ سکه.

  8. به علی:
    تو شرکت ایکس هرکس که وارد شه باید 100 واحد بپردازه واگه بتونه 99نفر رو وارد شرکت کنه 5000واحد دریافت میکنه وگرنه چیزی گیرش نمیاد. افراد تازه وارد هم همینجور(یه شرکت هرمی خاص)احتمال اینکه یکی از اعضا به 5000 واحد برسه در بهترین حالت یک در صد است یعنی به احتمال بیش از 99 درصد افراد ضرر میکنن یعنی مدل اقتصادی وجود داره که احتمال ضرر افراد بیش از 99 درصد است.حالا شما بگید کجای این مدل اشتباهه؟

    به غریبه:
    1-شما براساس حرف های من متوجه شدید من یه جاهایی از طرح تحول رو نمی دونم میشه اون جاها رو حالا که شما تشخیص دادید به من بگید بدونم؟
    2-به احتمال 99درصد وقتی تولید یک کالا صرفه اقتصادی ندارد که نسبت سود حاصل از فروش کالا های تولیدی به سرمایه گزاری برای آن کالاها در مقایسه با سایر کالا ها یا خدمات کمتره.حالا اگه با نقدی کردن یارانه ها نوع تقاضا مردم جابه جا بشه که میشه اونوقت شکل صرفه اقتصادی کالا ها هم عوض میشه وتولید یسیاری از کالا ها توجیه اقتصادی پیدا میکنه
    3-این 2 درصد رو شما از کجا آوردید؟(تا زمانی که اقتصاد یارانه ای است وبا یک تصمیم دولت ممکن است کلی طرح های اقتصادی توجه خود رو از ست بدن آیا سرمایه گزار خارجی عقلش رو از دست داده که بیاد با این ریسک با لا سرمایه گزاری کنه؟)
    4-می تونم از شما بخوام واسه بد بینیتون یه تحلیل ارائه بدید مطمئن باشید اگه حرفتون واقعا تحلیلی باشه نه کلی گویی من قبول می کنم.
    5-فکر کنم با توجه به کامنت قبلی که گذاشته بودید منظورتون این باشه که مشکل اصلی این طرح تورم زا بودنش باشه.اما بدون اگه این طرح با شجاعت اجرا بشه ودولت دو سه ماه اول خوب مقاومت کنه(در برابر زیاده خواهی بعضی از صنایع رانتی)این طرح تورم زا نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست نیست!
    6-غریبه جان اگه 100تا کیسه داشته باشیم وتو هر کیسه 99توپ قرمز و1 توپ آبی باشه اگه از 99 کیسه اول هر کدام یه توپ انتخاب کنیم و همه آبی باشند باز هم احتمال اینکه توپ انتخاب شده از کیسه صدم قرمز باشه 99 درصد است.

  9. من نمیدونم ادامه کل کل با عباسی گرامی تو حیاط خلوت خونه مردم !! مجازه یا نه؟

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

ساخت یک وب‌گاه یا وب‌نوشت رایگان در WordPress.com. قالب Baskerville 2 از Anders Noren.

بالا ↑

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: