بهتر می توانیم باشیم

برای پرونده ویژه روزنامه دنیای اقتصاد نوشتم.کار خوبیست که به همت میثم هاشم خانی و یاسر میرزایی شده است  و ادامه پیدا کرده است. اضافه کردن ستون بازتاب برای بررسی نقطه نظرات مختلف درباره پرونده ها یکی از کارهای جالب روزنامه در سال گذشته بود:

سال 1391 به پایان می رسد و وقت نوشتن یادداشتهای پایان سال است. در سالی که گذشت رویدادهای کوچک و بزرگ بسیاری رخ دادند که آغاز روندهای نوینی در زندگی اجتماعی ما هستند. از جمله این رویدادها شروع پرونده های اقتصادی – اجتماعی روزنامه دنیای اقتصاد و آغاز ستون بازتابها می باشند. در جامعه ای که سنت روشنفکری بر اساس مجادله و خود حق انگاری بنا گذاشته شده است داشتن فضایی برای بحث تخصصی و حرفه ای نعمتیست. و شاید ایجاد این فضاها در نهایت بتواند به تحول در شیوه مباحثه و تبادل آراء و نظریات در جامعه ما تبدیل شود، جامعه ای که در آن سخنگو از سخن مهمتر است و باید برای نفی نظر صاحبنظر را کوبید. در میان روشنفکران جامعه ما، مستقل از خط فکری و ادعاهای فردی، تفاوت غالبا به حساب تفاوت در تجربه و سلیقه گذاشته نمی شود بلکه دلیلیست برای باطل دانستن فرد و گاهی مقدمه ای برای حمله های شخصی. باعث خوشحالیست که در این سالی که گذشت روزنامه دنیای اقتصاد از این آفت مبرا بود و توانست ورای روزمرگیها و روشهای مرسوم در جامعه به ارائه بحثها و نظرات موجود درباره موضوعات توسعه و سرفصلهای اقتصادی بپردازد. چالش اصلی این بخش در سال 1392 حفظ این بیطرفی و فضای سالم است. بویژه وقتی که بخاطر می آوریم که ما صاحبنظران مسایل اقتصادی، یا بعبارت دیگر اقتصاددانان، مبرا از کمی ها و کاسیتهای جامعه نیستیم. ما هم این استعداد را داریم که تفاوت در آراء را به دعواهای شخصی تنزل بدهیم و در سودای روشنفکر بودن رفتار و واژه های کسانی را برگزینیم که با فضاهای حرفه ای بیگانه اند. خوشبختانه استانداردهای حرفه ای و منش سازمانی روزنامه سد محکمی دربرابر این رفتارها ساخته اند. امروز بواسطه این منش می توانیم با امیدواری به آینده نگاه کنیم.
سال 1392 می تواند سال نهادینه شدن این مباحثات و این منش تبادل نظر در کشور ما باشد که رویداد فرخنده ایست. در سالی که گذشت موضوعاتی در این پرونده ها مطرح شد که به مسائل روزمره ای پرداختند که بسیاری از هم میهنان با آنها مواجه هستند. پرونده های مربوط به کودکان کار، خرده وام دهی و تفکیک جنسیتی دانشگاهها درباره موضوعاتی به بحث پرداختند که هر روز با آنها مواجه هستیم. این کاربردی بودن بحثها و ارائه تحلیل بر اساس واقعیتهای اقتصادی – اجتماعی جامعه را می توان به مسایل دیگری که هموطنانمان با آنها مواجه هستند تعمیم داد و علاوه بر راه حلهای کاری درباره موانع اجرایی شدن یا عوامل کاهش کارآیی این راه حلها صحبت کرد. در نتیجه در کنار این روند نهادسازی پرونده ها و بازتابها می توانند از گروه متنوعتری از صاحبنظران و دانشجویان رشته های اقتصاد، علوم بازرگانی، علوم اجتماعی و حقوق استفاده نمایند. همچنین می توان از موضوعات متنوعتری در این صفحات استفاده کرد. قطعا کمبودی در موضوعات ملی و بین المللی برای این صفحات وجود ندارد ولی می توان درصدی از موضوعات را به موضوعات محلی و استانی در کشور اختصاص داد تا فعالان اقتصادی محلی و دانشگاهیان شهرهای مختلف هم فضایی برای ابراز نظردرباره چالشهای توسعه اقتصادی و اجتماعی شهرهایشان داشته باشند. مناطق مختلف کشور چالشها و پتانسیلهای مختلفی در فرآیند توسعه دارند که وقت آن رسیده است درباره آنها صحبت کنیم. از سوی دیگر مباحثاتی از سبک پرونده های اقتصادی-اجتماعی دنیای اقتصاد می توانند به بسیاری از پیشفرضهای نادرست و کلیشه های غلط درباره توسعه اقتصادی مناطق مختلف کشور پایان بدهند.
این فراگیر کردن بحثهای اقتصادی و موضوعات روند توسعه در جامعه ما آثار فرخنده ای خواهد داشت و گامی بزرگ در تحقق شعار «جهانی فکر کردن و محلی عمل کردن» باشد. در پایان سال 1391 این حس بسیار خوبیست که روند توسعه در کشور ما علیرغم همه چالشهایش راهش را ادامه می دهد و هر روز بعد تازه ای به این تحول اضافه می شود و پرونده های اقتصادی-اجتماعی گرچه می توانند بهتر شوند و گرچه در ابتدای راه هستند یکی از این تحولات مثبت بودند.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

وب‌نوشت روی WordPress.com. قالب Baskerville 2 از Anders Noren.

بالا ↑

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: