سقوط بازار سهام چین نگران کننده هست و شناخت ابعاد و دلایل آن لازم. تحلیلم را درباره تحولات این بازار در روزنامه فرهیختگان یکشنبه بخوانید.
سقوط شاخص بازار بورس سهام چین و توقف معاملات در این بازار باعث شد روز پنجشنبه بازارهای اروپا و ایالات متحده شاهد سقوط شاخصهای مختلف بازار سهام باشند. جمعه در حالی به پایان میرسد که شاخصهای بازار سهام چین دو درصد افزایش یافتهاند. در ابتدای این نوشتار منطقی است که ببینیم در این ماجرا چه روی داده است. در دنیای امروز معاملات سهام از طریق کامپیوترها و دستگاههای کارگزاری الکترونیکی انجام میشود. برای جلوگیری از ایجاد ترس و وحشت در بازار در نتیجه کاهش شاخص بازار دولت چین دستگاههایی را در بازارهای مالی در شانگهای و شنزن نصب کرده است که در صورتی که شاخص کاهشی بیش از هفت درصد داشته باشد معاملات بازار را متوقف میکنند.
برای قانونگذاران و ناظران بازارهای مالی این دستگاهها ایده خوبی بودند تا از اینکه ترس و وحشت کاهش شاخص را به سقوط شاخص تبدیل کنند جلوگیری شود.
برای فعالان اقتصادی اما این دستگاهها نشانه مهندسی شدن معاملات و شاخصها در چین بودند و دلیل عدم اطمینان به تحولات بازار در این کشور.
در واقع این دستگاهها به جای جلوگیری از ترس و اضطراب در بازار، به آن دامن زدند. همه میپرسیدند واقعا چه خبر است که دیگر معاملهای صورت نمیگیرد. در اقتصادی که دولت واحد پول و معاملات بازار سهام را مهندسی میکند تا تصویر دلخواه خود را از اقتصاد ارائه دهد همه میدانند که این تصویر واقعی نیست و دیگر به سیگنالهای بازار اطمینان ندارند.
در دنیای واقعیتهای اقتصادی، اقتصاد چین دیگر اژدهای جوان سالهای دهه هشتاد خورشیدی نیست؛ کشوری که کارخانه جهان بود و صادراتش بازارهای جهان را میبلعید، این روزها در حال گذار از یک جامعه کمدرآمد کارگری به یک جامعه متوسط شهری است. مردم چین دیگر فقط تولیدکننده نیستند، آنها سرمایهگذار و مصرفکننده هم هستند. رشد اقتصادی این کشور در حال آهسته شدن است و سرمایهداران و سرمایهگذاران با نگرانی تحولات کشوری را دنبال میکنند که تا سال پیش بهترین مقصد برای سرمایهگذاری خارجی و فعالیت اقتصادی بود.
این کاهش رشد اقتصادی از عرضه سرمایه برای سرمایهگذاری در چین میکاهد و در نتیجه کاهش احتمالی سرمایهگذاری یا آهسته شدن نرخ رشد سرمایهگذاری در اقتصاد چین، رشد اقتصادی این کشور آهستهتر میشود. بازارهای جهان در حال تطبیق خود با این واقعیت جدید هستند.
در نتیجه وقتی شاخص بازار سهام چین هفت درصد سقوط کرد و معاملات متوقف شد، در همه بازارهای مالی جهانی سرمایهگذاران کوشیدند سبد سرمایهگذاری خود را تغییر بدهند تا اثر کاهش نرخ رشد اقتصادی چین و نوسانات مالی این کشور را در آن به حداقل برسانند. در نتیجه شاخص سهام در بازارهای جهانی سقوط کرد. در اقتصادی که جهانی شده است ناظران دولتی بازار مالی چین بر بازار سهام نیویورک تاثیر گذاشتند و باعث فرار سرمایه از کشور خود شدند. امروز کارشناسان بانک مرکزی چین با درک ریشه این تحولات اقدامات اصلاحی لازم را انجام دادهاند.
اول دستگاههای خودکار توقف معاملات از همه بازارهای این کشور برچیده شدند تا فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران بتوانند به تحولات بازار اطمینان داشته باشند و از شاخصها برای تصمیمگیری استفاده کنند. همچنین مقامات چینی تعهد کردهاند که میکوشند یوآن، واحد پول ملی، را تقویت کنند. هر دو اقدام باعث اطمینان سرمایهداران به شاخصهای اقتصادی چین میشود و از ترس از رویدادهای مجهول در بازار میکاهد. نتیجه این اقدامات امروز باعث افزایش دو درصدی شاخص معاملات در چین شده است و بازارهای اروپا و آمریکا عملکرد مثبتی داشتهاند. درس کاهش جهانی شاخصها در بازارهای بورس ساده است؛ در اقتصاد جهانی مهندسی بازارها را نمیتوان پنهان کرد و این کار نتیجه عکس به دنبال دارد.
نظر شما در مورد این نوشته چیست؟