از کجا شروع کنم؟ شماره 48 تجارت فردا هم منتشر شد و این مجله یکساله شد. رسانه های طرفدار بازار آزاد بیشتر و بیشتر می شوند و منطقی را ترویج می کنند که با واقعیت زندگی روزمره ما سروکار دارد. پرونده ویژه این شماره درباره تحریمها و لزوم تاسیس اتاق بازرگانی ایران و آمریکاست. گفتگویی هم بر اساس ارائه هفته پیش من در اتاق بازرگانی تهران در این شماره منتشر شده است. هفته پیش در جلسه اتاق بازرگانی تهران ارائه ای داشتم درباره روابط تجاری آمریکا و کوبا. تحریمهای آمریکا علیه کوبا از 1961 اعمال شده اند و حتی شامل سفر شهروندان آمریکایی به این کشور می شوند. با اینحال در سالهای اخیر حجم مبادلات تجاری دو کشور روند افزایشی داشته است و به مرز یک میلیارد دلار در سال نزدیک می شود. علیرغم منع پروازهای رسمی بین دو کشور، پروازهای چارتری بین هاوانا و تامپا و هاوانا و میامی هر هفته برقرار است. بنظرم رسید این مدل می تواند الگویی برای کاهش هزینه تحریمها و ایجاد یک رابطه تجاری باشد که منافع مشترک دو کشور را عینی کند. از طرف دیگر در این مرحله ها از تحریمها بنظر نمی رسد دولتها توان برقراری این ارتباطات را بدون بده بستان سیاسی داشته باشند. امری که ناخوشایند است، در حالیکه فرآیند تجارت، علیرغم آنکه سیاسیست، لزوما نباید سیاست زده باشد. اتاقهای بازرگانی می توانند بستری برای ارتباطات اقتصادی بدون سیاستزدگی معمول فراهم کنند. نمی دانم چرا ولی فکر می کنم برای خیلی از ما که اهل سیاست نیستیم ولی پایبند فرآیند توسعه هستیم مشارکت در این بسترسازی می تواند گام بزرگی باشد.
پ.ن. بچه ها زحمت کشیده اند اسلایدهای ارائه را با یک لیتوگرافی بسیار جالب منتشر کرده اند. از هنرمند خوش ذوقش بسیار متشکرم.
انگيزه تحريم غرب و آمريكا سياسي است نه اقتصادي ، پس براي مهار تحريم اقتصادي حل معماي سياسي ، كليد خاصي نيز دارد. ساخت و طراحي اين كليد مهم ترين تاثير را در مهار تحريم خواهد داشت.
با عرض سلام و با تشکر از مطالب ارزنده جنابعالی
برای بنده ابهامی در زمینه مفهوم تحریم اقتصادی و مطلبی که جنابعالی ارائه داده اید به وجود آمده است. به نظر شما آیا گسترش بازرگانی خارجی دو کشور با وجود قوانین و تحریم های ایالات متحده علیه ایران با هدف تضعیف این حوزه، با ایجاد اتاق بازرگانی مشترک دو کشور امکان پذیر است؟ آیا این امر بیشتر با راهکارهای سیاسی و تنش زدایی از روابط دو کشور قابل حل نیست؟ در این مورد بیشتر توضیح دهید.
با تشکر
وجود یک اتاق بازرگانی مشترک که فعالان اقتصادی دو طرف را گرد هم آورد ممکن است. در شرایط فعلی باید منافع مشترک را گسترش داد تا زمینه موفقیت راهکارهای سیاسی فراهم شود. فراموش نکنید در همه قوانین ظرفیتی برای همکاری وجود دارد که چنین نهادی می تواند از آنها استفاده کند.