صحبت قهوه خانه ای درباره اقتصاد

روزنامه دنیای اقتصاد یادداشتی درباره سیاستهای پولی و انتقاد از سیاستهای انقباضی به چاپ رسانده است ( نظر) که نشاندهنده وضعیت رقت بار بحث علمی و تخصصی درباره اقتصاد و سیاستهای اقتصادی در کشور ماست.  نگارنده محترم درباره چندین موضوع به بحث پرداخته اند.

اول آنکه فرموده اند اقتصاد نئو کنزین مدرنترین و پرطرفدارترین و موثرترین مکتب اقتصادی جهان امروز است…. از کجا به این نتیجه رسیده اند خدا داند.  نئو کنزین نه موثرترین مکتب تفکراقتصاد یست و نه مدرنترین. و حتی اگر هم باشد دلیل کارایی سیاستهای برخواسته از این مکتب فکری در همه جا نیست. آیا مدرن بودن یک نظریه دلیل درستی آن است؟ بر خلاف رشته های مهندسی مدرن بودن نظریه در علم اقتصاد به معنای «آخرین سیستم » بودن نیست. در خیلی از موارد به این مفهوم است، که مکتب فکری مورد نظر هنوز در معرض آزمون وقایع قرار نگرفته است.

دوم نوشته اند «که از خزانه که منبع اصلی سرمایه است به عنوان محرک اقتصاد استفاده شود. اگر نه، بستن در‌های خزانه کاری ساده است. شاید این کار تورم را هم موقتا کاهش دهد، ولی رشد اقتصادی را هم از بین مي‌برد، باعث بیکار شدن افراد جامعه مي‌شود و در نهایت با کم شدن حجم تولید، تورم هم مجددا بالا خواهد رفت» آیا خزانه منبع سرمایه است؟ آیا سرمایه گذاری به مفهوم تزریق دارایی خزانه به جامعه است؟ خزانه یک کشور منبع سرمایه و سرمایه گذاری نیست.   در این چند سطر ایشان رشد اقتصادی و نرخ بیکاری را مرتبط دانسته اند، تولید و تورم را دارای رابطه منفی می دانند و در یک کلام مساله اقتصاد ایران را حل می کنند.

سوم نوشته اند: «اگر بستن در‌های خزانه راه حل بود کشورهای غربی هم این کار را مي‌کردند، ولی در عمل مي‌بینیم که این کشورها دقیقا به عکس عمل مي‌کنند. در زمانی که نرخ تورم تا حدود دو برابر حد مطلوب در این کشورها بالا رفته نه تنها بهره را بالا نمي‌برند، بلکه کاهش هم مي‌دهند و بنابراین میزان اعطای وام‌های بلند مدت را افزایش مي‌دهند. دلیل این کار استفاده از نیروی محرکه سرمایه است.»  این فرض که نرخ بهره در ایران، که فاقد بازار مالیست و بانکداری خصوصی در آن محدود است، کارکردی مشابه اقتصادهای آزاد و مجهز به بازارهای مالی و سرمایه دارد؛ خطا، اشتباه، ساده انگاری و سطحیست.  برای اطلاع ایشان در ایالات متحده فدرال رزرو یا بانک مرکزی فقط به بانکها وام می دهد و هیچیک از این بانکها دولتی نبوده و نیستند. کشورهای صنعتی به دلیل استفاده از نظام بازار و توزیع اطلاعات می توانند امیدوار باشند که بانکها این وامها را به مولدترین طرحها اختصاص دهند. در هیچیک از این موارد خزانه کشور صرف سرمایه گذاری نمی شود. به نظر می رسد نگارنده محترم به پایه پولی و حجم نقدینگی و تقاضای نقدینگی درجامعه باور ندارند.

تاسفبار اینست که روزنامه اقتصادی کشور چنین یادداشتهایی را به چاپ می رساند.  اقتصاد جاده نیست که چون فلان نوع ماشین آخرین سیستم است به دردش بخورد. اقتصاد یک کشور مجموعه پیچیده ای از روابط، کنشها و واکنشهاست که کاوش درباره هریک از آنها به سالها پژوهش احتیاج دارد. 

روزبه حسینی بهترین بحث ممکن را مطرح کرده است: http://roozbehmn.wordpress.com/2008/04/08/10/

5 دیدگاه برای «صحبت قهوه خانه ای درباره اقتصاد»

مال خودتان را بیفزایید

  1. دوست عزيزم. من آرزويي محال دارم و آن اينكه يك روز تعداد آدم‌هايي كه اقتصاد مي‌فهمند انقدر زياد شود كه تعداد آرايشان در انتخابات‌ها تاثير گذار باشد…

    به نظر من كه فقط اينطوري ممكن است جامعه كمي بهتر شود و قدر از دست سياستمداران خارج شود.

    شما هم خيلي سخت نگيريد. ايران هم يك جايي مثل آنگولا، سومالي يا كنگو (يا چرا راه دور برويم همين كره شمالي خودمان) است. خيلي سخت نگيريد. اينجا جهان سوم است. جهان سوم!

  2. بدتر از همه این است که این روزنامه نه تنها روزنامه ای اقتصادی است که بهترین روزنامه اقتصادی کشور هم هست.
    بدتر از همه اعتماد به نفس فاجعه بار این آقاست.
    بدتر از همه اینست که آدم مجبور است راجع به اینها هم بنویسد…

  3. من هم با صادق موافقم
    بدتر از همه این ایست که در تنها روزنامه اقتصادی ایران این نوشته ها چاپ می شود.
    به نظر من وبلاگ نویسهای اقتصادی با پستهاشون می تونند این جور اظهار نظر ها رو نقد و کمرنگ کنند.
    پس موفق باشید

  4. سلام . مبحثی را با موضوع جیره بندی ذاتی در مکانیسم قیمت نوشته ام که خوشحال می شوم سری به وبلاگ اینجانب بزنید و نظرتون رو درباره این نوشته مطرح کنید. ممنون

  5. مسئله دیگه ای که باید مورد توجه قرار بگیره ، کم کشش (Inelastic) بودن تولید و عرضه در کشور ماست که نمی تونه نقدینگی موجود در جامعه رو بسمت خودش جذب کنه. در حالیکه در کشور هایی که این استاد محترم بعنوان نمونه مطرح می کنند، تزریق نقدینگی به دلیل باکشش بودن عرضه به سمت تولید سوق پیدا می کنه.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

ساخت یک وب‌گاه یا وب‌نوشت رایگان در WordPress.com. قالب Baskerville 2 از Anders Noren.

بالا ↑

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: